subota, 28. siječnja 2012.

Macaronsi s višnjama


Draga Tamara, ovi bijeli macaronsi su za tebe. Punjeni su sa namazom od zmrznutih višanja. 
 Ovomjesečna domaćica  Tamara sa bloga "Bite my cake" zadala nam je temu višnje, a ovo je moja ulaznica za igricu " Ajme koliko nas je".
Već je puno bilo riječi o macaronsima, konačno pred koju godinu oni su bili i mjesečni zadatak, ali može još malo o njima.



Kako nam je Tamara zadala temu višnje, ja sam ove kolačiće punila namazom od smrznutih višanja, a za punjenje sam upotrebila 400 g smrznutih višanja koje treba skuhati sa dvije žlice šećera bez vode. Zatim štapnim mikserom usitniti i ukuhati s malo vode vrhom punom žlicom Gustina. Skinuti s vatre i umješati kockicu (oko 50 g) maslaca. Ohladiti i namaz spremiti na hladno. Ako volite slađe, prilagodite si slatkoću. Meni je posebna harmonija vrlo kiseli namaz i vrlo slatki macarons.


E sad malo o macaronsima, tim prekrasnim kolačićima zavodljivog izgleda i okusa. Toliko su jednostvani, a toliko komplicirani. U stvari, treba strogo poštovati mjere i naputke, ali i povrh toga, zna poći po zlu. Meni su prvi problem bademi, odnosno bademovo brašno. To znači da ih treba blanširati, oguljene i posušene vrlo sitno samljeti i u nekom situ prosijati. Neko bi rekao, pa šta, to nije nikakav problem, meni je, prvo nemam adekvatnu mašinicu za mljevenje, onu klasičnu, pa meljem u mlincu za kavu!!! I zato kupujem bademe u listićima, pa si lijepo preskočim ono blanširanje... i t.d. U tome svemu ima još jedan problem, a to je mljevenje u mlincu koje može završiti tako da dobijem “maslac” od badema, a ne fino mljevene, znači potrebna je pažnja do koje granice mljeti. Sad dolazi na red sijanje, prvo same bademe, a drugi puta sa šećerom u prahu. Ako je to napravljeno kako treba, to je već pola uspjeha.
Bjelanjci moraju biti oslobođeni jajeta barem 24 sata prije i ostavljeni na sobnoj temperaturi, u nekoj šalici poklopljeno. Obično nam se nakupe od nekih kolača.



Drugo što je važno, točno vaganje, i bjelanjaka i badema i šećera.
Treće, bojila, ako želite obojene macaronse koristiti boje u prahu.
Zatim umješavanje dvije masa, snijeg sa kristal šećerom i dodavanje badema sa šećerom u prahu. Raditi ručno sa nekom špahtlom do trenutka kad je masa toliko rijetka da curi sa špahtle u gustom mlazu, kažu kao lava. U stvari potrebno je istisnuti dobar dio zraka iz mase.
Zatim dolazi na red slastičarska šprica. Na pleh položiti papir za pečenje i istiskivati špricom male kružiće od oko tri cm.
Sušenje -  sat vremena sušiti ih za sobnoj temperaturi.
Pečenje – 15 minuta na 150 st C.
Za sve ove naputke potrebno je iskustvo, ali vrijedi se malo pomučiti.



Potrebno je:
·      100 g bjelanjaka odležanih u čaši 24 sata na sobnoj temperaturi
·      50 g kristal šećera
·      100 g badema u prahu
·      200 g šećera u prahu


Prvo istući mikserom snijeg i polako dodavati kristal šećer (onih 50 g)
  1. Zatim prosijane bademe s šećerom u prahu ručno umiješati u stučene bjelanjke - ne sve od jednom nego postepeno.
  2. Puniti slastičarsku špricu i istiskivati na pleh koji treba prekriti papirom za pečenje (nikako al. foliju) male kružiće promjera 3 cm.
  3. Ostaviti da se suše na sobnoj temperaturi 1 sat.
  4. Peći 15 minuta na 150 st. C.
  5. Kad se ohlade, lako se skidaju i puniti ih namazom.
I na kraju važna napomena; obzirom da je ova krema - namaz ipak lagano vodnjikav unatoč tome što ne curi iz macaronsa, ne treba ih ostaviti da dugo stoje filovani, ja ih punim nekoliko sati prije služenja. Kad se radi s klasičnim nadjevima onda nema problema.



srijeda, 25. siječnja 2012.

Kuharica gošća na blogu - tema Indija





Danas imam gošću na svom blogu. Nije ova mala lutkica na fotografiji, nego njena mamica, moja kćer.
Pred nekoliko godina otišla je moja Nina u goste svojoj prijateljici u Indiju koja je tada tamo radila. Zadržala se na tom čudesnom dijelu svijeta nekih mjesec dana, svašta je doživjela, vratila se kući s dojmovima koje ne bi imalo sad smisla opisivati, no jedan dijelić s tog putovanja je sigurno hrana i začini.


Kad se vratila, počela nas je sve obasipati s hvalospjevima o njihovij prehrani, no jedno vrijeme smo je gledali u čudu, no ona je bila uporna, pa samo probaj..., neće ti se ništa dogoditi..., pa sve tako, i polako neki recepti su zasjali visoko na ljestvici u našoj kuhinji. Jedan od omiljenih je leća s beskvasnim kruhom - lepinjama. One služe i kao prilog, a i da se s njima zagrabi leća.


Vrlo je jednostavno za napravit, no ipak postoje faze u pripremi koje treba poštivati.
Potrebno je:
  • 500 g leće, one obične
  • 500 g crvenog luka
  • začini; korijander, garammasala, curry, čili, sve u prahu i po žličicu ili dvije
  • 1 litra temeljca od povrće ili kocka
Za lepinje:
  • 500 g brašna, može integralno, može pol pol
  • 2 žlice ulja
  • 2 žličice kurkume
  • 1 žličica praška za pecivo, malo soli


  1. Prvo leću treba oprati i nekoliko sati namočiti.
  2. Vodu baciti i u svježu ne posoljenu staviti kuhati dok nije mekana, ocijediti.
  3. Na masnoći, recimo maslinovom ulju, a može i nekom drugom, dinstati narezan luk i sve začine osim čili, on se dodaje na kraju.
  4. Kad je luk dinstan, dodati ocijeđenu leću i nastaviti sve dinstati i zaljevati povrtnim temeljcem. Miješati dok se ne potroši juha, a to će trajati i do pola sata. Sve se pretvori u jednu gustu masu. 
  5. Pred kraj dotjerati okuse, sol, čili, ljutina po želji, obilno preliti maslinovim uljem (izvorno nekom drugom masnoćom, vjerojatno se koristi ghee), a može i malo limunovog soka.


Zatim umijesiti tijesto s brašnom, uljem i kurkumom i toliko vode da bude srednje čvrsto tijesto. Dobro je da malo odstoji. Trgati komadiće tijesta, valjkom ih razvaljati na veličinu srednjeg tanjura, što je tanje moguće i peći bez dodavanja ikakve masnoće na tavi za palačinke. Čim se počnu pojavljivati mjehurići, okrenuti na drugu stranu. Pečene odlaghati na neku krpu i poklopiti da se ne presuše.


Leću staviti u prikladnu posudu na sred stola, svako uzima po lepinju, trga ju na komadiće i grabi to fino, ljutkasto jelo. Obavezno zaljevati pivom i prepričavati zgode i nezgode što nam ih život donosi.


Za malo elegantnije posluženje, može se štapnim mikserom usitniti leću u gotovo paštetu, odlična je i drugi dan, no mi volimo ovako rustično.




petak, 20. siječnja 2012.

Iz knjige "Jelo iza samostanskih zidina" drugi dio




Ako se sjećate, najavila sam seriju od dvanajest poglavlja iz knjižice "Jelo iza samostanskih zidina". Kako je prvi mjesec već zašao u drugu svoju polovicu, evo nastavak, drugi dio. Kod izabiranja recepata, vjerujte nije bilo lako, ili su nerazumljivi sastojci kojih ili nema, ili nemam pojma što je u pitanju, a i prilična sam ziherašica, trebalo bi se upustiti u avanturu, pa kud puklo da puklo. Recimo na primjer, u ta davna vremena često se koristi svježa krv životinja, danas se nad tim zgražamo jer jednostavno gledamo u rashladnim vitrinama šnicle i očišćene piceke i jednostavno prva faza klanja nam iz memorije isparila. 
Znači, za sad radimo ono što nam je prihvatljivo.

Drugi dio:

"Torta d'Herbe" - Torta sa zelenjem
(Samostan Montefalco) Italija
Poštovani signor Battista Pierluigi da Bevagna 1640. godine opisuje život utemeljiteljice samostana Montefalco, svete Klare, koja je navodno, svojim susestrama vlastitim rukama ispekla ovu tortu jednom prilikom kad im je ponestalo kruha.



Sastojci:
100 g mlade blitve, svježeg špinata ili boražina 
1/4 žlice soli
500 g crvenog luka
2 grančice bosiljka
ulje
papar
1 režanj češnjaka
100 g grožđica
150 g mozzarella sira ili nekog svježeg
1 salcicca, mala svinjska kobasica

Priređivanje:
Ukoliko upotrebljavate boražinu, treba prethodno lišće obariti vrelom vodom. Blitva se očisti, nareže na rezance i posoli. Dva do tri sata uz češće mješanje ostaviti da otpusti. Luk se nareže u prstenove ili prutiće i kuha zajedno s bosiljkom, soli i nešto vode dok ne omekša. Blitvu dobro ocijedite, istisnite, i pomješajte s lukom, češnjakom, grožđicama i sirom. Tijesto za kruh se izvalja, obloži smjesom od blitve i narezanih kobasica. Uvije tijesto, "zapečatite" krajeve i savijte u obliku puža u namašćen lim za tortu. Pecite u zagrijanoj pećnici 220 st.C 50-60 minuta.



Evo, ovo je prepisan originalan dio iz knjige. A sad ono što sam ja napravila inspirirana tim receptom.


Prije svega moram reći da sam krajnjim rezultatom bila jako zadovoljna. Postoji bezbroj pita od špinata, debljih i tanjih, od ovog ili onog tijesta, ali me je ovaj "punjeni kruh" vrlo ugodno iznenadio. Zakačila sam se za njega kad sam pročitala da se uvije u puža, pa stavi u kalup, to me privuklo. I stvarno nisam se prevarila.


U receptu kaže samo tijesto za kruh??, mislila sam da uzmem neko grublje brašno ili barem crno, no odustala sam, pa to je Italija oni su poznati po bijelom brašnu, a i sadržaj koji je popriličan da se ne skljoka skupa s tim teškim tijestom. Znači odluka je pala, bijelo brašno.


Druga dilema je bila nadjev, boražina, nemam pojma što je to, i odluka je pala na špinat ali ipak dinstan, više sireva, ali bez kobasice.


Pa idemo redom, potrebno je za tijesto:
  • 400 g brašna - glatko
  • 2 dcl vode ili malo više
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 i pol žličicu suhog kvasca + malo šećera
  • 1 žličicu soli


Nadjev:
  • 200 g očišćenog i opranog šrinata
  • 1 ljubičasti luk + 1 česen češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol i papar
  • 100 g ementalera tanko narezanog
  • 200 g mazzarelle
  • 100 g nekog finog plavog sira
  • 2 žlice grožđica


  1. Prvo napraviti tijesto. Mikserom istući brašno, vodu, ulje, sol i nadošli kvasac. Pokriti i ostaviti da se udvostruči.
  2. U međuvremenu pripremiti nadjev. U tavi na ulju dinstati oba luka kratko i dodati špinat. Dinstati dok iz špinata na ishlapi sva tekućina. Ohladiti.


Premjesiti dignuto tijesto i tanko ga razvaljati u pravokutnik otprilike 30x50 cm.
Na tijesto prvo položiti listiće ementalera, pa dinstani špinat, izmrvljene sireve i grožđice. Uviti kao štrudlu i napraviti "puža". Položiti ga u namašten pleh, ja sam upotrebila četvrtasti 20 x 20 cm. Ostaviti u plehu da se diže još 1 sat i premazati ga izlupanim jajetom.


Trebalo je oko 1 sat na laganijoj vatri da se ispeče, a to je u mojoj pećnici 180 stC. 
I na kraju, molim vas pogledaje ovu predivnu salatu. Zovu ju Indijska salata??? stvarno ne znam zašto, no kako got se zvala, predivna je o izvrsnog je okusa.
Na prvi pogled je skupa, no potpuno je suha i na 10 kuna ima je puno. S ovim  vrućim kruhom, odličan prilog.



utorak, 17. siječnja 2012.

Ljubičasti krumpir


Evo me konačno u bazi. Kao prvo svima sve naj bolje u novoj godini, da prihvatimo sve što nam dolazi i da se radujemo svakom druženju, pa i ovakvom virtualnom koje isto obogaćuje. Ja se veselim svim vašim postovima i silno sam se u ove dvije godine obogatila vašim iskustvom i kreacijama. 
Idemo dalje. Tema ovog posta je ljubičasti krumpir. Molim vas pogledajte ovu divotu u presjeku.


Zovu ga i Ljubičasto veličanstvo po nekim svojstvima koje štite zdravlje čovjeka.
Izgledom bi možda netko pomislio da se radi o genetičkom inžinjeringu, ali nije. Krumpir potječe s Anda i postoje vrste od crvenih pa sve do tamno ljubičastih. Moram priznati da me privukla njegova boja ne nutritivna vrijednost, no okus mu je isto interesantan, onako prilično orašast i zanimljiv. 
Kod nas ga proizvodi imanje "Eko Sever".


Kad se peče u ulju, boja mu se gotovo ne mjenja, no za krumpirovo tijesto, a ja sam baš danas naumila raditi njoke, malo izgubi boju, jaje, brašno,,, pa oslabi intenzitet, no okus je jako dobar. Karakteristika mu je između ostalog, da nije brašnast, za mnoge kombinacije je to važno. 


Krumpirovo tijesto, tu se nema što reći, sve se zna, skuhan krumpir, oko pola kile, propasiran, dvije žlice ulja, jedno jaje i brašna koliko je potrebno da se umijesi tijesto. I to je to.


E umak je nešto drugo:
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 200 g nekog finog plavog sira
  • pola limuna i korica i sok
  • 1 kruška
  • sol i papar


  1. Krušku oljuštiti narezati i skuhati, ohladiti i vilicom usitniti.
  2. Slatko vrhnje i 2-3 žlice vode u kojoj se kuhala kruška prokuhati.
  3. Maknuti s vatre i umiješati grubo izmrvljen sir i krušku.
  4. Začiniti, kapnuti koju kap maslinovog ulja, naribati parmezana po želji i uživati.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails