nedjelja, 17. siječnja 2010.

Kremšnite


Kremšnite, omiljeni kolač mog sina Igora, ali ove koje mi radimo kod kuće. Ima puno recepata za taj kolač, postoje Zagrebačke, Samoborske.... no mi smo se zaustavili na ovom. Za podlogu ide lisnato tijesto, no ja ga ne pravim, kupim smrznuto, a ima u zadnje vrijeme i već u tankom sloju izvaljano i zarolano u pec papiru, treba samo iskrojiti po plehu, i speći ga na obrnutoj strani tepsije. Za ostalo potrebno je: 1 l mlijeka, 6 žutanjaka, 12 vrhom punih žlica šećera, 4 žlica brašna, mahuna vanilije, 20 grama želatine u listićima, 5 dcl slatkog vrhnja za šlag.
Prvo želatinu iskidati na manje komadiće i stviti ju u hladnu vodu da nabubri. U međuvremenu
na paru staviti kuhati kremu od mlijeka, žutanjaka, šećera, brašna i vanilije koju smo uzduž prorezali i izvadili oštricom noža sjemenke. Pažljivo tući pjenjačem kremu i paziti da ne provrije, dovesti ju do stupnja vrenja, znači čim se počinje zgušnjavati odmah skidati s vatre i staviti u prethodno pripremljenu hladnu vodu. U tom trenutku u dok je još krema vruća, staviti namočenu i dobro ocijeđenu želatinu i dalje pjenjačem miješati da se krema ohladi. Istući slatko vrhnje u šlag, ostaviti malo za dekoraciju, a ostatak pomiješati u ohlađenu kremu. Pleh sa podlogom smo već pripremili, sada izliti kremu i staviti ju u frižider da se stegne (4-5 sati ili preko noći).
Izrezati kremšnite, dekoracija može biti čokoladnom glazurom ili samo čokoladnim listićima, a može i ništa.

1 komentar:

  1. Meni je problem objaviti komentar pa ću te moliti i za tu poduku kad slijedeći put dođeš do mene. Pusa Slatkicama!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails